• info@rehberkirsehir.com
  • 0850 346 40 38

HABER DETAYI

22 Eylül 2023 11:36

Kırşehir’de Ahilik Haftası kutlamaları başladı

Kırşehir’de Ahilik Haftası kutlamaları başladı

Kırşehir‘de yüzyıllardır dağıtılan ve şifalı olduğuna inanılan Ahi pilavı, helvası ve şerbeti, 36. Ahilik Haftası boyunca binlerce şahsa ulaştırılıyor.

Kutlamaların başladığı 18 Eylül’den itibaren Ahilik Haftası müddetince kent merkezindeki Ahi Külliyesi meydanında öğlen vakti pilav, helva şerbet için büyük kazanlar kuruluyor. İçecek ve yiyecekler, geleneğin devamlılığı hedefiyle kutlamalara katılanlara ikram ediliyor.

Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Lideri Bahamettin Öztürk AA muhabirine, kentte Ahilik Haftası kutlamaları boyunca Ahi Külliyesi’nde pilav, helva ve şerbet dağıtıldığını, aktifliklerin açılış ve kapanış günlerinde bu eserden daha fazlasını hazırladıklarını söyledi.

Yüzyıllardır süren gelenek kapsamında dağıtılan üçlünün rahmet, cömertlik, kardeşlik ve dayanışmayı temsil ettiğini vurgulayan Öztürk, esnafa, vatandaşa, kent dışından gelen konuklara Ahi pilavı, helvası ve şerbeti ikram edildiğini belirtti.

Kentte 20 binden fazla bireye ikramda bulunulduğunu aktaran Öztürk, “Hafta boyunca 8-10 ton pilav, 2,5-3 ton helva yapıyoruz, hiçbir katkı unsuru ve şeker yok. İçinde pekmez, ceviz ve un var. Helvanın tadına bakmayan kalmasın, sahiden tadı çok hoş. 1 tona yakın da şerbet dağıtıyoruz.” dedi.

Öztürk, 800 yıllık Ahilik geleneğini sürdürmek istediklerini tabir ederek, “Ahiliğin merkezi burası olduğu için hafta boyunca günlük 3-4 bin bireye pilav, helva, şerbet dağıtılıyor. İçinde domates, biber var, hafif sulu olur, içi etlidir. Son yıllarda toptancılar, kent dışından kente gelişlerini bu haftaya denk getiriyor, karnaval havasını görüyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde esnaf bayramı yok, yalnızca Türkiye’de var. Bunun merkezi de Kırşehir. Bundan gurur duyuyorum.” diye konuştu.

Pilav, helva ve şerbetin şifa kaynağı olduğunu vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

“Dağıttığımız pilavın, helvanın, şerbetin bir manası var. Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin türbesi burada, dağıtılan pilav, helva, şerbet bunların hepsi şifa niyetine geçiyor. Hem de Ahi Evran-ı Veli hazretlerine dua ediliyor. Şerbetimiz, helvamız, pilavımız şifalı. Gelen konuklarımız bu şifadan faydalansın.”

İkram edilen lezzetleri 3 aşçı hazırlıyor

Ahi pilavı, helvası ve şerbetini aşçılar Nazım Toparslan, Serdar Soylu ve Zikri Gönen hazırlıyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.