• info@rehberkirsehir.com
  • 0850 346 40 38

HABER DETAYI

18 Eylül 2023 14:24

Kırşehir’de 36. Ahilik Haftası Aktiflikleri Başladı

Kırşehir’de 36. Ahilik Haftası Aktiflikleri Başladı

Kırşehir‘de 36.’sı kutlanan Ahilik Haftası aktiflikleri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin düzenlediği kent içi konvoy ve coşku dolu ahilik yürüyüşüyle başladı.

36. Ahilik Haftası aktiflikleri çerçevesinde Ahi Evran Külliyesinde dua yapıldı. Haftanın resmi açılış programı ise külliye içerisinde yer alan alanda yapıldı. Programa katılan Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, ahiliğin Anadolu’nun Türk İslam yurdu haline gelmesinde kıymetli bir yere sahip olan birlik ve kardeşliği maddi ve manevi temellerini bizi biz yapan en kıymetli bedellerden biri olduğunu ve manevi zenginliğin iktisadi ve toplumsal bir tabanda kurumsallaşması olarak söz etti. Gürcan konuşmasında; “Toplumsal ömrün ortak paydası olan insan üzerine kurulmuş olan ahilik; beşerler ortasındaki ticari ve toplumsal bağlarda dürüstlük, iş ve meslek ahlakına hürmet, hak ve hukuka riayet etme, saygılı ve güler yüzlü olma payları şiar edinmiştir. Geçmişi 13. yüzyıla dayanan ahilik, kültür ve ideolojisi gönül coğrafyasında yerleşerek Anadolu’nun her bir tarafında sevgi ve kardeşliğin odağı olmuş bütün gelişmiş milletlerce benimsenmesi gereken insan odaklı prensipler materyalinin ortak ismidir. Ahinin fakirlere, düşkünlere yardım etmek için eli kapısına gelen herkese kapısı ve gereksinim sahiplerinin muhtaçlıklarını gidermek için de açları doyurmak için de sofrası açıktır. Öte yandan kimsenin ayıbını görmemek için gözü, kimsenin namusuna ve haysiyetine, onuruna kötülük etmemek için, beli kimseye makus kelam söylememek için de iftira atmamak için de lisanı bağlıdır. Bu ana prensipler yüzyıllardır Müslüman Türk toplumunun karakteristik bir özelliği olmuş ve topluma alın teriyle geçinme, başı dik bir halde kendine inançlı ve minnetsiz yaşama yeteneği kazandırmıştır. Ahilik; büyük memleketimizin asırlar boyunca birlik ve bir arada duygusu içerisinde maddi ve manevi bütün bedelleriyle medeniyet tarihine kazandırdığı eskimeyen bir sistemdir. Ahiliğin özünde adalet, merhamet, ehliyet, liyakat, çalışmak, helal çıkar dayanışma kul hakkına riayet, dürüstlük, kaliteli üretim, ilim, yardımlaşma ve hakkın isteğini kazanmak için çalışma anlayışı vardır” dedi.

Fahiş fiyat uygulayanlara ceza kesiliyor

Bakan Yardımcısı Gürcan, ahilikte çalışmanın ibadet olduğunu belirttiği açıklamasında fahiş fiyat uygulayanlara da ceza kesildiğini söyledi. Gürcan’ın açıklaması ise şöyle;

“Hedef fazla üretmek değil, en kaliteli üretimi toplumun karşılayacak seviyede yapmaktır. Ahiret ahilikte ticaret yapılırken asla çok kar hırsı ön plana çıkmamıştır. Aslında bugün baktığımız noktada bu çok kar hırsının toplumda çok ileri seviyeye geldiği olağan koşullarda pahasının çok üzerinde fiyatla satılan malları vakit zaman Ticaret Bakanlığı olarak takibe alıyoruz. Bunlarla alakalı da fahiş fiyattan ötürü cezalar kesiyoruz ve kesmeye de devam edeceğiz. Esnaflara finansal takviye sunmaktayız. 500 bin TL’ye yatırım kredisi üst limitini ise 1,5 milyon liraya yükselttik. 0 faizli krediler ortasında yer alan genç teşebbüsçü kredisi üst limitini 200 yüz bin liraya yükselttik. Yakın devirde esnaf ve sanatkara 100 milyar liralık bir kredi paketi tahsis edilmiş. Ardından bu kaynak 50 milyar lirayla desteklenmiştir. Bu kaynak esnaf ve sanatkarlarımızın. Kredi ve kefalet kooperatifi sayısı da bu ortada 1000’i aşmıştır. 5061 sayılı cumhurbaşkanlığı kararına değişiklik yapılarak geriye dönük bir yıl içerisinde kullanabilecek kredi sayısı 2’den 3’e yükseltilmiş. Mevcut açık kredi paket kredi hesabı sayısı da 2 yerine 3 olarak belirlenmiştir. 31 Ağustos itibariyle 2023 yılı içerisinde 131 nokta 7 milyar TL meblağında kredi kullandırılmıştır.”

Programda konuşan Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Lideri Bahamettin Öztürk ise; “Ahiliğin derin ve güçlü bir mirası var. Geleceğe Ahiler olarak umut ve kararlılıkla bakıyoruz. Ahilik bir ömür biçimidir. Toplumun ilerlemesi için Ahiler bir ortaya gelmiştir” diye konuştu. Açılış Programına katılan CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan ve AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan’ın da ahilik kutlamaları temennilerinin akabinde program Ahi Müzesi açılışı ve pilav ikramıyla devam etti. Programlara AK Parti Trabzon Milletvekili ve Genel Lider Yardımcısı Mustafa Şen de katıldı. – KIRŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.